Шукати в цьому блозі

понеділок, 6 серпня 2012 р.

Незвичайні коти Частина 2

Незвичайні коти
Незвичайні коти Частина 2 - Вигадані

Нещодавно я розповідав вам про незвичайних котів – міфічних істот, які надійно закріпилися у віруваннях різних народів. Сьогодні ми разом дізнаємося ще про кількох міфічних котів.

Кат Ші 
Кат Ші (гельск. Cat Sith, Cat Sidhe, ірл. Cat Si) - зустрічається у шотландському та трохи рідше в ірландському фольклорах. Це чарівна істота, яка має вигляд велетенського чорного кота (розміром приблизно з собаку) з великими вусами, великою білою плямою на грудях і довгою вигнутою спиною. Один з найбільших Кат Ші з'являється під час Тагейрма - магічного заклинання. Це заклинання полягає в тому, щоб прикликати Кат Ші і примусити його виконати одне бажання.

Кіт Баюн
Більш близький до нас образ з дитячих казок. Про чорного величезного кота, який вмів не лише розповідати купу казок, але і володів надзвичайними силами, своїм муркотом заколисував будь-кого і потім міг безжально вбивати. Проте Кіт Баюн був не надто негативним персонажем, якщо знаходилася людина, яка мала волю більшу, аніж у нього, то цей цікавий кіт ставав людині вірним товаришем і навіть міг зцілювати своїми байками. Іноді в байках він згадувався як кот Баби Яги.




Чеширський кіт

Якщо вже говорити про міфічних котів, то не можна обійти увагою знаменитого Чеширського кота. Персонажа книги Льюїса Керрола «Аліса в Країні Чудес». Постійно всміхнений кіт, що вміє за власним бажанням переміщуватися в просторі, швидко зникати або поступово розчинятися в повітрі, залишаючи на прощання лише посмішку. Займає доволі помітну роль в книзі, він не тільки бавить Алісу розмовами, але часом дивує філософськими вигадками.  Чеширський кіт єдиний персонаж, який є «земляком» автора - уродженця графства Чешир.

Кіт Бегемот
"Не шалю, никого не трогаю, починяю примус…" 

Персонаж  відомий усім читачам роману Булгакова "Майстер і Маргарита" своїми чудернацькими витівками і блюзнірським норовом. Один зі свити Воланда, кіт, що навіки вписав себе в пам'ять багатьох читачів. Наступний цікавий кіт:





Кіт Шредінгера

Ну і закінчує наш перелік незвичайних котів герой багатьох наукових думок і одного відомого уявного експеременту - кіт Шредінгера. Ервін Шредінгер вигадав доволі негуманний експеримент. Уявного кота «помістили» в коробку, перебуваючи там він з імовірністю в 50% живий і 50% - мертвий. Таким чином, він перебуває одночасно в двох станах.
Згідно з принципами квантової механіки, кожна елементарна частинка одночасно може перебувати в кількох станах. Так і кіт Шредінгера в умовах цього експерименту може одночасно бути і живим, і мертвим. Допоки хтось не відкриє коробку й не визначить, живий кіт чи ні.
Ось такий перелік цікавих котів склав для вас я, Один Кіт : ) 
Нагадую, з першою частиною статті про міфічних котів ви можете ознайомитися тут.


Немає коментарів:

Дописати коментар