Шукати в цьому блозі

суботу, 4 серпня 2012 р.

Незвичайні коти Частина 1

Незвичайні коти
Незвичайні коти Частина 1 - Вигадані

Сьогодні ми поговоримо з вами про незвичайних котів. А саме – про міфічних котів. Адже ці дивовижні істоти захоплювали розум людей з найдавніших часів і на всіх континентах світу. Від початку цивілізації і до більш близьких нам образів у книгах та розповідях.
Отож, які незвичайні коти неодмінно згадуються нам?

Баст

Бастет чи Баст ­ це богиня радості і веселощів, любові і жіночої краси у Стародавньому Єгипті. Коти тоді уособлювали поняття родючості і домашнього вогнища. Вони захищали запаси зерна від гризунів. Ця богиня часто зображувалася у вигляді жінки з головою кішки, або просто у вигляді кішки. У ранні періоди, до того як коти були одомашнені, з головою левиці.  Її батько - Сонце, а мати Хатор-Місяць. 



Проте кожен єгиптянин знав, якщо богиню Баст дуже розлютити, вона може перетворитися у Сехмет ­ злу і жорстоку богиню з головою левиці, яка колись мало не знищила все людство, якби боги не напоїли її вином. Цікавий факт про котів. Єгиптяни настільки любили своїх котів, що навіть ховали не гірше за чиновників чи інших впливових людей, а в знак жалоби голили собі брови.


Бакенеко

Бакенеко, з японської – «кішка-монстр», вона володіє надзвичайними магічними здібностями і вміє приймати людську подобу. Японський фольклор славиться цікавими міфічними істотами і дивними віруваннями. Кішка бакенеко є одною з трьох дуже популярних тварин-перевертнів у японських історіях. Іншими двома є Кіцуне - лисиця і Танукі - єнотоподібна собака.
Згідно з фольклором, будь-яка кішка, яка прожила понад тридцять років, важить більше за 1 кан (3.75 кг), або ж володіє довгим хвостом, може стати бакенеко. Ось чому в Японії вивели породу котів з куценьким хвостиком - бобтейли. Адже якщо в кота довгий хвіст, то не доведіть боги синтоїзму, він роздвоїться і кішка стане бакенеко! А бакенеко  вміє багато чого: вона може створювати примарні вогняні кулі, ходити на задніх лапах, чи навіть зїсти свого господаря і прийняти його вигляд.
Ось такі цікаві факти про котів. Наступну частину статті читайте згодом.

Немає коментарів:

Дописати коментар